ZPROP Group | Maxxan Realty E(1)1766/2 Buy | Sell | Rent | Auction | Recruitment

[et_pb_section bb_built=”1″ _builder_version=”3.0.69″ custom_padding=”100px||100px|” background_image=”http://www.jualbelirumahmelaka.com/wp-content/uploads/2017/08/subheader.jpg” global_module=”423″][et_pb_row global_parent=”423″ _builder_version=”3.0.69″ background_position_1=”top_left” background_repeat_1=”no-repeat” custom_css_main_element=”padding:0px;” width_unit=”off” custom_width_px=”1030px” background_color=”rgba(0,0,0,0.36)” custom_padding=”20px|40px||40px”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text global_parent=”423″ _builder_version=”3.0.69″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid” custom_padding=”|35px||35px”]

Your number 1 Property Specialist Team in Melaka Excellent Team. Outstanding Result. ZProp Team menyediakan Khidmat Perunding Hartanah No.1 Di Melaka.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ _builder_version=”3.0.69″ custom_padding=”0px|||”][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.69″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

“SAYA BELI RUMAH INI NON BUMI LOT DARIPADA PEMAJU, SAYA NAK JUAL PADA NON BUMI BOLEH JUAL MAHAL”

Ini memang selalu kami jumpa dalam kalangan penjual property berbangsa Melayu. Mereka mungkin tidak faham apa yang mereka buat atau masa beli dulu kena tipu dengan salesperson pemaju.

Ada juga yang keluar statement berbangga, “masa beli daripada pemaju, saya tak ambil diskaun bumi, jadi ini non bumi lot, boleh jual pada non bumi”.

KALAU PERLU STATE CONSENT TENGOK SIAPA TUAN PUNYA (PENJUAL)

Semua hartanah leasehold perlu consent. Sebahagian hartanah freehold perlu consent (kena baca pada geran). Asalkan kena minta consent, kita hanya perlu lihat siapa penjualnya.

  1. Penjual bumi
    kena jual kepada bumi mudah dapat consent. kalau jual kepada non bumi peluang untuk dapat consent sangat tipis atau hampir mustahil
  2. Penjual non bumi
    jual lah kepada siapa pun, pasti dapat consent
  3. Pembeli bumi
    beli lah daripada sesiapa, pasti dapat consent, tetapi bila satu hari nanti nak menjual balik akan jadi perkara (i) di atas

APA MASALAHNYA KALAU BUMI CUBA JUAL JUGA KEPADA NON BUMI

Jika anda seorang bumi dan cuba menjual kepada non bumi serta perlu mendapatkan consent maka perkara berikut boleh terjadi:

  1. S&P anda adalah S&P bersyarat (perlu consent) dan boleh dibatalkan tanpa perlu membayar pampasan atau menerima pampasan daripada mana-mana pihak. kerugian kerana menunggu ditanggung oleh pihak masing-masing
  2. Lulus consent dalam cubaan pertama adalah mustahil kecuali ada ‘kabel fiber optic’
  3. Beberapa kali perlu merayu (dibuat oleh penjual atau melalui peguam penjual), masih belum tentu dapat consent
  4. Sepanjang urusan mendapatkan consent, segala deposit disimpan oleh ejen hartanah (3.18%) dan peguam (6.82%). jika setahun tak dapat consent, maka setahun deposit ada pada mereka. anda tak dapat satu sen pun (mereka juga)
  5. Ada kes yang diketahui sudah dua tahun merayu, akhirnya satu statement dikeluarkan ‘hartanah ini tidak boleh dipindahmilik untuk 2 tahun akan datang’. boleh pitam penjual kalau dia memang nak guna duit (2 tahun menunggu tambah 2 tahun tak boleh jual)

NOTA:

Penjual bumi perlu menerima hakikat purchasing power pembeli bumi tak sekuat non bumi maka mereka tak boleh mengharapkan harga yang luar biasa mahal. Namun jika mereka mengharapkan non bumi untuk membeli mahal, siap sedia lah mental mengahadapi cabarannya.

SUMBER ASAL : Hartanah

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ _builder_version=”3.0.69″ background_image=”http://www.jualbelirumahmelaka.com/wp-content/uploads/2017/08/hubungi-kami.jpg” global_module=”268″][et_pb_row global_parent=”268″ custom_padding=”0px||0px|” background_position_1=”top_left” background_repeat_1=”no-repeat” _builder_version=”3.0.69″][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_cta global_parent=”268″ title=”INGIN JUAL RUMAH DI MELAKA?” button_url=”/hubungi-kami” button_text=”Hubungi Kami” background_color=”rgba(255,255,255,0.8)” background_layout=”light” _builder_version=”3.0.69″ custom_button=”on” button_text_color=”#000000″ button_border_color=”#000000″ button_border_radius=”0″ button_letter_spacing=”2″ button_text_color_hover=”#ffffff” button_bg_color_hover=”#000000″ button_border_radius_hover=”0″ button_letter_spacing_hover=”2″]

Kami ZPROP TEAM ialah Perunding Hartanah dari IM GLOBAL PROPERTY CONSULTANT(MELAKA) yang berdaftar di bawah Lembaga Penilai, Pentafsir dan Ejen Hartanah Malaysia yang sah dan berpengalaman ingin membantu anda dalam urusan jual beli rumah anda. Maklumat Lanjut, Sila Hubungi (ZPROP TEAM):

Razi (REN 21181) Phone : 0197775707  WhatsApp :
Farhan (REN 21182) Phone : 0126341542  WhatsApp :
Nizam (REN 21167) Phone : 01113379522  WhatsApp :

[/et_pb_cta][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]