Your Property Specialist Team in Melaka Excellent Team. Outstanding Result. ZProp Team menyediakan Khidmat Perunding Hartanah Di Melaka.

TEKNIK JUAL RUMAH DENGAN MUDAH, CEPAT DAN LANCAR! Anda perlu tahu jika ingin menjual hartanah anda.
.

Niat hati nak JUAL RUMAH CEPAT2, tapi tak tahu dan tak konfiden dengan PROSES JUAL BELI yang macam2, DOKUMEN pulak BANYAK nak kena pastikan dulu, nak buat IKLAN pulak takut TAKDE MASA sebab sibuk bekerja, lepas tu pulak PALING RISAU TAKUT KENA TIPU dengan PIHAK2 TERTENTU.
.

FUHH..BANYAK MASALAH TU KALAU SILAP CARA….
.

Kesan buruk nya dah tentulah DUIT yang ditunggu dan diharapkan LAMBAT NAK DAPAT, kadang2 sampai bertahun tahun tau! itu takpe lagi, yang kes lagi teruk tu, DUIT LANGSUNG TAK DAPAT! fuhh, sedih tu…..yang KENA TIPU tu tak perlu cakap lah, boleh murung sepanjang hayat, PUTUS SEDARA, bergaduh dan sampai boleh BERCERAI BERAI.
.

Takutlah jadi macam tu…
Jadi, apa yang perlu PENJUAL buat untuk elakkan masalah jual rumah ni??
.

Ok di sini kami share step2 yang perlu anda buat supaya masalah di atas dapat dikurangkan atau dielakkan supaya ANDA tenang hati sewaktu jual rumah anda….INGAT! proses jual rumah ni banyak ragam nya tau..
.

Pertama, KENAL PASTI NILAI PASARAN TERKINI DENGAN TEPAT. Rujuk nilai pasaran rumah anda dengan penilai hartanah, bank atau agent hartanah. Pastikan maklumat rumah anda lengkap ye, kalau tak nanti anda yang perlu menjawab semula kepada pihak bank dan penilai. Kami dari Agensi yang mempunyai lesen Penilaian Hartanah Berdaftar di Melaka.
👉 www.semakhargarumah.com
.

Kedua, KENALPASTI DAN KETAHUI STATUS UNIT DAN DOKUMEN BERKAITAN YANG TERLIBAT. Ya, yang ini wajib anda tahu supaya anda dapat menjual kepada pembeli yang berkelayakan. Jika tak pasti, boleh rujuk kepada agent hartanah atau peguam. Jika semuanya sudah tersedia, pasti urusan anda mudah setelah pembeli memulakan langkah untuk membeli nanti.
.

Ketiga, PASTIKAN KEADAAN RUMAH MENARIK SEBAGAI TARIKAN PENGIKLANAN. Walaupun lokasi rumah anda tak lah berapa strategik, tapi jika dalam keadaan yang kemas, cantik dan sejuk mata memandang, pasti ada pembeli tertarik untuk tinggal di situ. Jika pandai INTERIOR DESIGN rumah, ADVANTAGE lah untuk anda.
.

Keempat, JUAL BAWAH NILAI PASARAN. Kalau nak cerita pasal untung memanglah semua orang nak untung maksimum kan, cuma kelebihan nya, dapat lah anda buat ‘bantuan kecil’ untuk pihak pembeli yang sangat memerlukan rumah sebagai duit tambahan, yelah kan, nak bayar deposit dah tentu, duit peguam, stamp duty, itu belum lagi bayar untuk pertukaran nama dan duit guaman untuk pinjaman bank. Jadi dapatlah pembeli extra duit untuk cover semua kos2 tu.
.

Kelima, TAPIS KELAYAKAN PEMBELI ANDA. Ini penting tau supaya tak membuang masa anda. Pastikan pembeli benar benar layak memiliki rumah anda, anda perlu tahu kelayakan gaji, jenis pinjaman yang bakal dibuat supaya urusan anda mudah nanti.
.

FUHHH..banyak nya saya perlu pastikan, PENING kepala nak buat semua ni, lagipun saya takde MASA lah nak buat semua ni.
.

Jadi, anda nak tak jika kami tawarkan khidmat perunding hartanah kepada ANDA untuk selesaikan semua MASALAH ni??nak tak kalau kami bantu dan uruskan proses penjualan unit ANDA dari awal sampai habis.
.

Dengan pengalaman kami ZPROP TEAM sebagai Ejen Hartanah dan juga Pelabur Hartanah, kami telah banyak MEMBANTU para penjual dan pembeli dalam proses pembelian hartanah mereka. Dan dah ramai penjual yang offer perkhidmatan kami kepada kenalan mereka.
.

Apa kata mereka yang telah menggunakan perkhidmatan Zprop Team?

===================================================

‘As salam, just nak inform bank dah release semua sekali…alhamdulillah dah setel semua. Terima kaseh atas segala pertolongan sampai terjual rumah ni. Kami minta maaf jika ada salah faham semasa dlm proses jual beli rumah ni. Terima kasih lagi sekali..” –En. Firdaus, Melaka

‘ Salam, alhamdulillah semua dah setel, buyer pun cepat buat bayaran dengan lawyer, terima kasih bantu jualkan rumah saya…nanti saya bagi contact kawan saya, dia pun nak jual rumah”-Puan Aida, Melaka

====================================================

Ya, saya BERMINAT! jadi apa perlu saya buat?
.

Ok, pertama, anda boleh ISIKAN MAKLUMAT dalam link yang disediakan di bawah. Isi dengan detail ya supaya pihak kami dapat maklumat selengkapnya.

Link : http://bit.ly/JualRumahMudah
.
Atau jika anda malas isi form anda boleh Call/Whatsapp team kami segera. Detail seperti di bawah:

👤 RAZI (REN21181)
📞 0197775707
📲https://bit.ly/RaziZPROP

👤 FARHAN (REN21182)
📞 0126341542
📲https://bit.ly/FarhanZPROP

👤 NIZAM (REN21167)
📞 01113379522
📲https://bit.ly/NIzamZPROP

🕴AGENT PROFILE
http://storyapp.me/zpropteam

PS: Kami akan bantu anda check harga pasaran (market value) hartanah anda, dan kemudian memberi penerangan prosedur jualan secara PERCUMA mengikut garis panduan LPPEH/BOVEA
(The Board of Valuers, Appraisers and Estate Agents Malaysia)

🎯 www.jualbelirumahmelaka.com

🌟🌟 Your Number 1 Property Specialist Team in Melaka 🌟🌟
🌠Excellent Team. Outstanding Result🌠

Registered Agent of:

IM Global Property Consultant Sdn Bhd (Melaka) VE(1) 0253/4
<Registered Valuer, Real Estate Agent, Property Manager, Auctioneer & Development Consultant>

SKIM PEMBIAYAAN RUMAH PERTAMA MAMPU MILIK TERKINI 2019

5 Skim Pembiayaan Rumah Pertama :
① Skim Dana Rumah Mampu Milik
② Skim Dana Rumah Mampu Milik 2
③ Skim Rumah Pertamaku
④ Skim Perumahan Belia BSN
⑤ Skim Jaminan Kredit Perumahan

1- Skim Dana Rumah Mampu Milik

 Diperkenalkan dalam Bajet 2019
 Peruntukkan RM1 billion kepada 5 bank penyedia skim : Maybank, CIMB, RHB, BSN dan Ambank
 Bermula dari 2 Januari 2019 sehingga 31 Disember 2020 atau sehingga dana dihabiskan
 Kelayakan :
• Warganegara Malaysia
• Pembelian hartanah pertama
• Pendapatan isi rumah bulanan maksimum RM2,300
• Pekerja makan gaji atau bekerja sendiri
• Peminjam tunggal atau peminjam bersama
• Tiada rekod pembiayaan terjejas untuk tempoh 12 bulan yang lalu (CCRIS)
 Harga hartanah sehingga RM150,000
 Margin pembiayaan boleh meliputi pembayaran wang pendahuluan dan jaminan gadai janji bertempoh / caruman takaful (100% + 10%)
 Jenis hartanah : kediaman di pasaran pertama sahaja (undercons, hartanah siap dari pemaju)
 Kadar pembiayaan : sehingga 3.5% setahun (kadar tetap) sepanjang tempoh pembiayaan
 Tempoh pembiayaan : sehingga 40 tahun atau sehingga umur 70 tahun (mana yang terdahulu)
 Tempoh lock-in period pembiayaan 5 tahun dan 2% penalti keluar/selesai awal dikenakan
 Moratorium penjualan hartanah : 5 tahun
 Pemohon wajib mengikuti modul kewangan oleh AKPK secara atas talian
 Tiada yuran pemprosesan pembiayaan
 Pengecualian duti setem perjanjian jual beli dan perjanjian pinjaman
 Kadar yang berpatutan untuk pelindungan gadai janji

2- Skim Dana Rumah Mampu Milik 2

 Diperlihatkan dalam Bajet 2019
 Peruntukkan RM25 juta kepada bank terpilih melalui Cagamas Berhad
 Bermula dari 2 Januari 2019 sehingga 31 Disember 2020 atau sehingga dana dihabiskan
 Kelayakan :
• Warganegara Malaysia
• Pembelian hartanah pertama
• Pendapatan isi rumah bulanan maksimum RM5,000
• Pekerja makan gaji atau bekerja sendiri (cukai pendapatan maksimum RM60,000 setahun)
• Peminjam tunggal atau peminjam bersama
• Tiada rekod pembiayaan terjejas untuk tempoh 12 bulan yang lalu (CCRIS)
 Harga hartanah sehingga RM300,000
 Margin pembiayaan boleh meliputi pembayaran wang pendahuluan dan jaminan gadai janji bertempoh / caruman takaful (100% + 10%)
 Jenis hartanah : kediaman di pasaran pertama dan kedua (undercons, hartanah siap dari pemaju, hartanah dari pemilik/subsale)
 Kadar pembiayaan : mengikut Kadar Asas (BR) + spread semasa setiap bank (4.5% ke atas)
 Tempoh pembiayaan : sehingga 35 tahun atau sehingga umur 70 tahun (mana yang terdahulu)
 Tempoh lock-in period pembiayaan 5 tahun dan 2% penalti keluar / selesai awal dikenakan
 Moratorium penjualan hartanah : Tidak pasti (jika ada mungkin 5 tahun)
 Hartanah hendaklah disahkan oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT)

* Info untuk skim ini masih belum dimuktamadkan. Sebarang perubahan tertakluk oleh BNM.

3- Skim Rumah Pertamaku

 Diperkenalkan sejak Bajet 2011
 Disediakan oleh Bank Negara Malaysia dengan kerjasama Kementerian Kewangan (Cagamas Berhad) dan bank-bank terpilih (14 buah)
 Kelayakan :
• Warganegara Malaysia
• Pembelian rumah pertama
• Berumur tidak melebihi 40 tahun
• Pendapatan bulanan individu maksimum RM5,000 atau isi rumah maksimum RM10,000 (had RM5,000 setiap individu)
• Pekerja swasta termasuk badan berkanun yang tiada kemudahan pembiayaan perumahan kerajaan sahaja
• Peminjam tunggal atau peminjam bersama
• Tiada rekod pembiayaan terjejas untuk tempoh 12 bulan yang lalu (CCRIS)
• Had Kadar Komitmen Terhadap Gaji Bersih (DSR) 60%
 Harga hartanah dari RM100,000 sehingga RM500,000 sahaja
 Margin pembiayaan 100%
 Jenis hartanah : kediaman di pasaran pertama dan kedua (undercons, subsale, lelong)
 Kadar pembiayaan : mengikut Kadar Asas (BR) + spread semasa setiap bank
 Tempoh pembiayaan : sehingga 35 tahun atau sehingga umur 65 tahun (mana yang lebih rendah)
 Kriteria dan syarat terperinci tertakluk kepada pakej setiap bank yang berbeza

4- Skim Perumahan Belia BSN

 Diperkenalkan oleh Bank Simpanan Nasional sejak 2016
 Bantuan kerajaan sebanyak RM200 sebulan sepanjang tempoh 2 tahun ke dalam akaun pembiayaan
 Pengecualian penuh duti setem RM300,000 (perjanjian jual beli dan pembiayaan)
 Kelayakan :
• Warganegara Malaysia
• Pembelian hartanah pertama
• Pemegang Akaun BSN Giro / Giro-i
• Berumur 21 tahun hingga 45 tahun
• Pekerja makan gaji atau bekerja sendiri
• Peminjam tunggal atau peminjam bersama
• Tiada rekod pembiayaan terjejas untuk tempoh 12 bulan yang lalu (CCRIS)
 Harga hartanah dari RM100,000 hingga RM500,000 sahaja
 Margin pembiayaan 100% + 5% (MRTA/T)
 Jenis hartanah : kediaman di pasaran pertama dan kedua (undercons, subsale, lelong)
 Kadar pembiayaan mengikut Kadar Asas (BR) + spread semasa BSN
 Tempoh pembiayaan : sehingga 35 tahun atau sehingga umur 65 tahun (mana yang lebih rendah)
 Tiada lock-in period pembiayaan dan penalti selesai awal
 Moratorium penjualan / pindah milik : 5 tahun

5- Skim Jaminan Kredit Perumahan

 Diperkenalkan sejak 2007
 Peruntukkan RM200 juta
 Disediakan oleh Syarikat Jaminan Kredit Perumahan Berhad (syarikat milik penuh Menteri Kewangan Diperbadankan) melalui Prokhas Sdn. Bhd.
 Kelayakan :
• Warganegara Malaysia
• Pembelian hartanah pertama
• Pendapatan isi rumah minima RM1,000 sebulan
• Pekerja makan gaji tetap atau bekerja sendiri tidak tetap seperti peniaga kecil, petani, nelayan, pemandu teksi dan lain-lain
• Peminjam tunggal atau peminjam bersama
• Bermastautin lingkungan 20km dari cawangan bank yang dipohon
• Had DSR 65%
• Rekod pembiayaan terjejas untuk tempoh 12 bulan terkini maksimum 2 bulan (CCRIS)
• Tiada rekod negatif lain bagi tempoh 24 bulan terkini
 Harga hartanah sehingga RM300,000 sahaja
 Margin pembiayaan 100% + 5% (MRTA/T)
 Jenis hartanah : kediaman di pasaran pertama dan kedua (undercons, subsale, lelong)
 Kadar pembiayaan mengikut Kadar Asas (BR) + spread semasa setiap bank penyedia skim
 Tempoh pembiayaan : sehingga 35 tahun atau sehingga umur 65 tahun (mana yang lebih rendah)
 Deposit mandatori bersamaan dengan 3 bulan ansuran bulanan

Disclaimer:
Tertakluk kepada kriteria dan syarat sebenar yang terkini dari sumber. Info untuk tujuan rujukan sahaja.

Kredit:
www.bnm.gov.my
www.housingwatch.my
www.srp.com.my
www.mybsn.com.my
www.sjkp.com.my
Bajet 2019, Kementerian Kewangan Malaysia

———————————————————-
🔰Anda Sedang Mencari Rumah Untuk Dibeli di Melaka?

Hanya register link dekat bawah ni dan team kami akan bantu anda.
.
► http://tinyurl.com/BorangBeliRumah

📥 Senarai Rumah Untuk Dijual
► bit.ly/Download-AplikasiZPROP

📲 KLIK: https://pmwasap.com/zpropteam
———————————————————-

SKIM PEMBIAYAAN RUMAH PERTAMA MAMPU MILIK TERKINI 2019

5 Skim Pembiayaan Rumah Pertama :
① Skim Dana Rumah Mampu Milik
② Skim Dana Rumah Mampu Milik 2
③ Skim Rumah Pertamaku
④ Skim Perumahan Belia BSN
⑤ Skim Jaminan Kredit Perumahan

1- Skim Dana Rumah Mampu Milik

 Diperkenalkan dalam Bajet 2019
 Peruntukkan RM1 billion kepada 5 bank penyedia skim : Maybank, CIMB, RHB, BSN dan Ambank
 Bermula dari 2 Januari 2019 sehingga 31 Disember 2020 atau sehingga dana dihabiskan
 Kelayakan :
• Warganegara Malaysia
• Pembelian hartanah pertama
• Pendapatan isi rumah bulanan maksimum RM2,300
• Pekerja makan gaji atau bekerja sendiri
• Peminjam tunggal atau peminjam bersama
• Tiada rekod pembiayaan terjejas untuk tempoh 12 bulan yang lalu (CCRIS)
 Harga hartanah sehingga RM150,000
 Margin pembiayaan boleh meliputi pembayaran wang pendahuluan dan jaminan gadai janji bertempoh / caruman takaful (100% + 10%)
 Jenis hartanah : kediaman di pasaran pertama sahaja (undercons, hartanah siap dari pemaju)
 Kadar pembiayaan : sehingga 3.5% setahun (kadar tetap) sepanjang tempoh pembiayaan
 Tempoh pembiayaan : sehingga 40 tahun atau sehingga umur 70 tahun (mana yang terdahulu)
 Tempoh lock-in period pembiayaan 5 tahun dan 2% penalti keluar/selesai awal dikenakan
 Moratorium penjualan hartanah : 5 tahun
 Pemohon wajib mengikuti modul kewangan oleh AKPK secara atas talian
 Tiada yuran pemprosesan pembiayaan
 Pengecualian duti setem perjanjian jual beli dan perjanjian pinjaman
 Kadar yang berpatutan untuk pelindungan gadai janji

2- Skim Dana Rumah Mampu Milik 2

 Diperlihatkan dalam Bajet 2019
 Peruntukkan RM25 juta kepada bank terpilih melalui Cagamas Berhad
 Bermula dari 2 Januari 2019 sehingga 31 Disember 2020 atau sehingga dana dihabiskan
 Kelayakan :
• Warganegara Malaysia
• Pembelian hartanah pertama
• Pendapatan isi rumah bulanan maksimum RM5,000
• Pekerja makan gaji atau bekerja sendiri (cukai pendapatan maksimum RM60,000 setahun)
• Peminjam tunggal atau peminjam bersama
• Tiada rekod pembiayaan terjejas untuk tempoh 12 bulan yang lalu (CCRIS)
 Harga hartanah sehingga RM300,000
 Margin pembiayaan boleh meliputi pembayaran wang pendahuluan dan jaminan gadai janji bertempoh / caruman takaful (100% + 10%)
 Jenis hartanah : kediaman di pasaran pertama dan kedua (undercons, hartanah siap dari pemaju, hartanah dari pemilik/subsale)
 Kadar pembiayaan : mengikut Kadar Asas (BR) + spread semasa setiap bank (4.5% ke atas)
 Tempoh pembiayaan : sehingga 35 tahun atau sehingga umur 70 tahun (mana yang terdahulu)
 Tempoh lock-in period pembiayaan 5 tahun dan 2% penalti keluar / selesai awal dikenakan
 Moratorium penjualan hartanah : Tidak pasti (jika ada mungkin 5 tahun)
 Hartanah hendaklah disahkan oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT)

* Info untuk skim ini masih belum dimuktamadkan. Sebarang perubahan tertakluk oleh BNM.

3- Skim Rumah Pertamaku

 Diperkenalkan sejak Bajet 2011
 Disediakan oleh Bank Negara Malaysia dengan kerjasama Kementerian Kewangan (Cagamas Berhad) dan bank-bank terpilih (14 buah)
 Kelayakan :
• Warganegara Malaysia
• Pembelian rumah pertama
• Berumur tidak melebihi 40 tahun
• Pendapatan bulanan individu maksimum RM5,000 atau isi rumah maksimum RM10,000 (had RM5,000 setiap individu)
• Pekerja swasta termasuk badan berkanun yang tiada kemudahan pembiayaan perumahan kerajaan sahaja
• Peminjam tunggal atau peminjam bersama
• Tiada rekod pembiayaan terjejas untuk tempoh 12 bulan yang lalu (CCRIS)
• Had Kadar Komitmen Terhadap Gaji Bersih (DSR) 60%
 Harga hartanah dari RM100,000 sehingga RM500,000 sahaja
 Margin pembiayaan 100%
 Jenis hartanah : kediaman di pasaran pertama dan kedua (undercons, subsale, lelong)
 Kadar pembiayaan : mengikut Kadar Asas (BR) + spread semasa setiap bank
 Tempoh pembiayaan : sehingga 35 tahun atau sehingga umur 65 tahun (mana yang lebih rendah)
 Kriteria dan syarat terperinci tertakluk kepada pakej setiap bank yang berbeza

4- Skim Perumahan Belia BSN

 Diperkenalkan oleh Bank Simpanan Nasional sejak 2016
 Bantuan kerajaan sebanyak RM200 sebulan sepanjang tempoh 2 tahun ke dalam akaun pembiayaan
 Pengecualian penuh duti setem RM300,000 (perjanjian jual beli dan pembiayaan)
 Kelayakan :
• Warganegara Malaysia
• Pembelian hartanah pertama
• Pemegang Akaun BSN Giro / Giro-i
• Berumur 21 tahun hingga 45 tahun
• Pekerja makan gaji atau bekerja sendiri
• Peminjam tunggal atau peminjam bersama
• Tiada rekod pembiayaan terjejas untuk tempoh 12 bulan yang lalu (CCRIS)
 Harga hartanah dari RM100,000 hingga RM500,000 sahaja
 Margin pembiayaan 100% + 5% (MRTA/T)
 Jenis hartanah : kediaman di pasaran pertama dan kedua (undercons, subsale, lelong)
 Kadar pembiayaan mengikut Kadar Asas (BR) + spread semasa BSN
 Tempoh pembiayaan : sehingga 35 tahun atau sehingga umur 65 tahun (mana yang lebih rendah)
 Tiada lock-in period pembiayaan dan penalti selesai awal
 Moratorium penjualan / pindah milik : 5 tahun

5- Skim Jaminan Kredit Perumahan

 Diperkenalkan sejak 2007
 Peruntukkan RM200 juta
 Disediakan oleh Syarikat Jaminan Kredit Perumahan Berhad (syarikat milik penuh Menteri Kewangan Diperbadankan) melalui Prokhas Sdn. Bhd.
 Kelayakan :
• Warganegara Malaysia
• Pembelian hartanah pertama
• Pendapatan isi rumah minima RM1,000 sebulan
• Pekerja makan gaji tetap atau bekerja sendiri tidak tetap seperti peniaga kecil, petani, nelayan, pemandu teksi dan lain-lain
• Peminjam tunggal atau peminjam bersama
• Bermastautin lingkungan 20km dari cawangan bank yang dipohon
• Had DSR 65%
• Rekod pembiayaan terjejas untuk tempoh 12 bulan terkini maksimum 2 bulan (CCRIS)
• Tiada rekod negatif lain bagi tempoh 24 bulan terkini
 Harga hartanah sehingga RM300,000 sahaja
 Margin pembiayaan 100% + 5% (MRTA/T)
 Jenis hartanah : kediaman di pasaran pertama dan kedua (undercons, subsale, lelong)
 Kadar pembiayaan mengikut Kadar Asas (BR) + spread semasa setiap bank penyedia skim
 Tempoh pembiayaan : sehingga 35 tahun atau sehingga umur 65 tahun (mana yang lebih rendah)
 Deposit mandatori bersamaan dengan 3 bulan ansuran bulanan

Disclaimer:
Tertakluk kepada kriteria dan syarat sebenar yang terkini dari sumber. Info untuk tujuan rujukan sahaja.

Kredit:
www.bnm.gov.my
www.housingwatch.my
www.srp.com.my
www.mybsn.com.my
www.sjkp.com.my
Bajet 2019, Kementerian Kewangan Malaysia

———————————————————-
🔰Anda Sedang Mencari Rumah Untuk Dibeli di Melaka?

Hanya register link dekat bawah ni dan team kami akan bantu anda.
.
► http://tinyurl.com/BorangBeliRumah

📥 Senarai Rumah Untuk Dijual
► bit.ly/Download-AplikasiZPROP

📲 KLIK: https://pmwasap.com/zpropteam
———————————————————-

INGIN JUAL RUMAH DI MELAKA?

Kami ZPROP TEAM ialah Perunding Hartanah dari IM GLOBAL PROPERTY CONSULTANT(MELAKA) yang berdaftar di bawah Lembaga Penilai, Pentafsir dan Ejen Hartanah Malaysia yang sah dan berpengalaman ingin membantu anda dalam urusan jual beli rumah anda. Maklumat Lanjut, Sila Hubungi (ZPROP TEAM):

Razi (REN 21181) Phone : 0197775707  WhatsApp : https://bit.ly/RaziZPROP
Farhan (REN 21182) Phone : 0126341542  WhatsApp : https://bit.ly/FarhanZPROP
Nizam (REN 21167) Phone : 01113379522  WhatsApp : https://bit.ly/NizamZPROP

X